pátek 17. června 2011

Program zájezdu

Za chvíli vyjíždíme. Vzhledem k silné organizovanosti akce můžeme pro představu uvést dopředu program:

1.den: odjezd večer. Tranzit přes SRN do Rostocku.

2.den: po ranním trajektu Rostock-Gedser odjezd do Kodaně a prohlídka nejzajímavějších míst dánské metropole – Christianborg, královský palác Amelienborg, Mramorový kostel, přístav s Andersenovou Malou mořskou vílou, Nyhavn, radnice a pěší zóna. Odjezd na trajekt do Švédska. Nocleh.

3.den: Přejezd romantickou krajinou jižního Švédska k břehům jezera Vättern. Po krátké prohlídce kolébky švédské oceli Örebro odjezd do oblasti Stockholmu. Nocleh (2 noci).

4.den: Odjezd do Stockholmu. Po okružní jízdě prohlídka nejzajímavějších míst švédské metropole – Gamla Stan (staré město) s královským palácem, parlamentem, radnicí a kostelem Storkyrkan. Moderní radnice, v níž se udělují Nobelovy ceny, unikátní Vasa muzeum. Na závěr vyhlídka z televizní věže na město a okolní zálivy. Nocleh.

5.den: Po krátké zastávce na královském sídle Drottingholm cesta podél největšího jezera Švédska Vänern k norské hranici dále do Hamaru. Nocleh.

6.den: Návštěva olympijského areálu a skansenu Maihaugen v Lillehammeru. Cesta údolím Gudbrandsdalen se zastávkou u stavkirke v Ringebu do horského střediska Björli s možností příjemné večerní procházky k nedalekým vodopádům. Nocleh.

7. den: Jízda údolím řeky Rauma mezi vodopády a horskými štíty k úpatí nejvyšší kolmé stěny Evropy. Neopakovatelná Cesta Trollů, průjezd horským masivem Romsdalu, trajekt Linde-Edisdal a dobrodružná Cesta Orlů do Geirangerfjordu a výjezd do drsné horské krajiny na vyhlídku z hory Dalsniba tvoří trasu právem nazývanou „Zlatá cesta“. Následuje sjezd k břehům Nordfjordu a dále do Forde. Nocleh.

8. den: Kouzelné přírodní scenérie a plavba přes největší fjord Norska Sognefjord vyplní cestu do brány fjordů Bergenu. Prohlídka starobylého centra, jehož neopakovatelnou atmosféru tvoří unikátní hansovní domy, starobylá přístavní pevnost, středověké kostely s nejkrásnějším Mariánským a staré čtvrti dřevěných domů. Nocleh.

9. den: snídaně. Po zastávce u vodopádů Steinsdalfossen plavba přes Hardangerfjord a výjezd k monumentálním vodopádům Vöringsforssen. Následuje přejezd Hardangerskou náhorní planinou do Geilo. Zastávka u stavkirke v Tropo a cesta přes Hönefoss a pobřežím Tyrifjordu do Oslo. Nocleh.

10. den: Celodenní prohlídka Oslo s pevností Akershus, královským palácem, muzeem vikingských lodí, expozicemi dokumentujícími úspěchy norských polárníků, parkem se sochami Gustava Vigelanda a známým Holmenkollenem s okouzlující vyhlídkou na město a Oslofjord. Večer odjezd zpět přes Švédsko.

11. den: trajekt do Dánska, tranzit přes Dánsko, trajekt Gedser-Rostock a tranzit přes SRN. Návrat večer do ČR.

Tak máváme máváme a nashle...!

Žádné komentáře: